Slider Uniek Wand Styling Slider Uniek Wand Styling

F.A.Q.

Op deze pagina proberen wij antwoord te geven op enkele veelgestelde vragen van onze klanten.

Wat is leemstuc?
Leemstuc is een gestukadoorde afwerking van wanden of plafonds met leem. De techniek is al eeuwenoud, maar sinds enige jaren weer herontdekt. Het is een samenstelling van natuurlijke producten zoals klei, zand en stro. Door de natuurlijke kleuren heeft het een zachte en warme uitstraling. Leemstucwerk is één van de weinige stukadoorsafwerkingen die na gebruik verwijder- en recyclebaar is. Het is echter niet buiten toe te passen of op wanden die een constante waterbelasting hebben.

Wat is gips?
Gips is nu één van de belangrijkste en meest toegepaste materialen voor de stukadoor. Het ontstaat na het verhitten of branden van gipssteen of albastersteen en bestaat voornamelijk uit calcium, sulfaten en albastersteen. Er bestaan diverse soorten gipsen, bijvoorbeeld model- of vormgipsen, stukadoorsgipsen, pleistergipsen en estrich of vloergipsen. Gips is een zeer oud product dat in de tijd van de Egyptenaren en Babyloniers al bekend was. In de moderne tijd wordt echter hoofdzakelijk gebruik gemaakt van fabrieksmatig samengestelde of ontwikkelde soorten. Er is dan ook een enorm assortiment van gipsen op de markt. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en eigenschappen. Daardoor heeft iedere gipssoort weer andere toepassingsmogelijkheden.

Voorkomt het toepassen van weefsel scheuren in het stucwerk?
Scheurvorming in het stucwerk ontstaat vrijwel altijd door werking, beweging of trillingen vanuit of in de ondergrond of onderliggende constructie. Indien men een weefsel toepast in de stuclaag, dan fungeert dit als versterking. Dat wil niet zeggen dat met het opnemen van een wapeningsweefsel de ondergrond wordt gewapend en er geen scheuren kunnen ontstaan. De kans op scheuren wordt wel verminderd. Een garantie dat het niet gebeurt, is het echter niet.

Moet men bij witpleisterwerk kleurverschillen accepteren?
Een opdrachtgever heeft bij witpleisterwerk een bepaalde verwachtingen. De term “wit pleisterwerk” doet vermoeden dat het geleverde egaal wit zal zijn. Dit is met toepassing van de huidige moderne materialen niet het geval. Het is gebruikelijk dat de opdrachtnemer voorafgaand aan het aangaan van de overeenkomst met de opdrachtgever de eindafwerking ofwel het aanzicht bespreekt. Dit eventueel aan de hand van een referentie (monster). Kleurverschillen zijn toegestaan volgens de ‘Oppervlaktebeoordeling Stukadoorswerk binnen’. Voor Groep 1 (glad oppervlak waaraan hoge visuele en functionele eisen worden gesteld en dat naderhand kan worden voorzien van een verflaag), zijn kleurverschillen toegestaan, tenzij vooraf anders is overeengekomen en vastgelegd.

Kunnen gipsspecies worden toegepast in natte ruimten?
In toiletten, badkamers, zwembaden en ontspanningsruimten, waarin relatief veel vocht of water is, kan men gipsspecie toepassen. Dit is echter niet aan te bevelen. Bij tegelwerk is men afhankelijk van de waterdichtheid van de voegen en tegels. Bovendien mag de temperatuur niet blijvend beneden de tien graden Celsius zijn. Daarbij mag de luchtvochtigheid niet meer dan zeventig procent bedragen. Nooit mag er een constante waterbelasting zijn op delen van de gestukadoorde wand- of plafondafwerking. Voegen en in- of uitwendige hoeken bij tegelwerk moeten worden voorzien van goede en deugdelijke waterdichte kitnaden. Voor het gebruik van hoekbeschermers in de stuclaag, is het aan te bevelen om kunststof of roestvrijstalen profielen te gebruiken.